Dla entuzjastów kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, doskonałą ideą jest kuchnia italiano, a więc nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania którymi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w największym stopniu znanych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, jednakowoż oraz parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których należą pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Prócz tego, Włosi uwielbiają także pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.
Złączenie odpowiednich składników z właściwymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja spośród innych? Największym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz schematycznych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.